Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού
  • Αρχική
  • ΝΕΑ
  • Βραβεία Natura 2000: 5 Ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό

Βραβεία Natura 2000: 5 Ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τα Βραβεία Natura 2000 για να γιορτάσει και να προωθήσει τις καλές πρακτικές διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη. Tα βραβεία αυτά επιβραβεύουν την αριστεία στην διαχείριση και την προώθηση του δικτύου, της ευαισθητοποίησης και των οφελών του για τους Ευρωπαίους πολίτες. Επιπλέον, το Δίκτυο Natura συμβάλλει στον τέταρτο τομέα προτεραιότητας του προσφάτως εγκριθέντος σχεδίου δράσης της Επιτροπής για τη βελτίωση της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. 

Από τις 75 έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε όλη την ΕΕ επελέγησαν 25 υποψήφιοι από 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία).

Τα Βραβεία Natura 2000 απονέμονται σε 5 κατηγορίες:
-διατήρηση,
-κοινωνικοοικονομικά οφέλη,
-επικοινωνία,
-συμβιβασμός συμφερόντων/αντιλήψεων,
-δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία.

Επιπλέον, ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες.

Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία μέχρι τις 22 Απριλίου 2018. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018.

Οι 5 Ελληνικές υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί και ζητούν την ψήφο του κοινού είναι οι εξής:

1. Λίμνη Στυμφαλία: Ακολουθώντας τα βήματα του Ηρακλή
2. Συνύπαρξη με τις αρκούδες στον 21ο αιώνα
3. Προστασία της Μεσογειακής φώκιας
4. Επιστροφή του Κιρκινεζιού
5. Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα