Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Ιούνιος 2021 - LIFE PROWhIBIT

Α) Ταυτότητα έργου


Τίτλος/Κωδικός έργου

Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων με  Έξυπνες Επιθεωρήσεις
LIFE PROWhIBIT - LIFE18 GIE/GR/000899

Διάρκεια

15/10/2019 – 12/01/2024

Προϋπολογισμός

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.358.570 €
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ Ε.Ε.: 739.570 €
(54,97% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού)

Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής:
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Εταίροι:
Πράσινο Ταμείο
European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law (IMPEL)

Περιοχές υλοποίησης δράσεων

Ελλάδα

Ιστοσελίδα

https://stopwastecrime.gr 

Αρμόδιος επικοινωνίας

Ράνια Πηλίδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας LIFE PROWhIBIT, Πράσινο Ταμείο, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή/Σκοπός

Με πρωταρχικό σκοπό να συμβάλλει στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας «Αρχές και Στόχοι Διαχείρισης Αποβλήτων», καθώς και στην πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αποτροπή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων, το LIFE PROWhIBIT έχει τους παρακάτω στόχους:

  1. Ανάπτυξη και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων, για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

  2. Προώθηση της καλύτερης περιβαλλοντικής διακυβέρνησης μέσω της διευρυμένης συμμετοχής των ενδιαφερομένων (stakeholders), συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, στη διαβούλευση και στην εφαρμογή της πολιτικής.

  3. Βελτίωση της ροής της γνώσης και των πληροφοριών σχετικά με το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων, μέσω της συμμετοχής των διαφόρων εμπλεκομένων στην αλυσίδα συμμόρφωσης και των υπαρχόντων δικτύων (π.χ. IMPEL). Προώθηση της καλύτερης κατανόησης των τάσεων και των προτύπων, προκειμένου να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προληπτικού χαρακτήρα και να καταπολεμηθεί το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων.

  4. Ενίσχυση των δεξιοτήτων των διαφόρων εμπλεκομένων στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και εξασφάλιση της αρμονικής μεταξύ τους συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες στην καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων είναι οι εξής:
    -Επιθεωρητές
    -Ελεγκτές
    -Φορείς Αδειοδότησης
    -Τελωνείο
    -Αστυνομία
    -Λιμενικό
    -Δικαστές
    -Εισαγγελείς
    -ΣΔΟΕ
  1. Ενίσχυση της συνεργασίας, των επιθεωρήσεων και των δράσεων επιβολής του νόμου.

  2. Αξιοποίηση της πληροφορικής και χρήση «έξυπνων μεθόδων» για την επιβολή της νομοθεσίας για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων, βάσει στοιχείων επιθεωρήσεων, στοιχείων ερευνών και νομικών φακέλων υποθέσεων.

  3. Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και υποβολή προτάσεων προς τους φορείς που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β) Καλές πρακτικές

Μία από τις κύριες συνεισφορές του έργου LIFE PROWhIBIT είναι η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας* (προσβάσιμη μέσω ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά) που θα επιτρέπει την άμεση αναφορά μιας πιθανής υπόθεσης Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων, καθώς και την αυτοματοποιημένη και βελτιστοποιημένη διαδικασία χειρισμού της εκάστοτε υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα αποτελέσει εξαιρετικής σημασίας εργαλείο για την καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων. Η πλατφόρμα θα απλοποιεί και θα επιταχύνει τη διαδικασία αναφοράς και χειρισμού των υποθέσεων που εντοπίζονται, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων, ενώ παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής των κατάλληλων εκθέσεων αναφοράς και θα επιτρέπει τη διατήρηση ιστορικών δεδομένων.

* Η ψηφιακή πλατφόρμα για την αναφορά υποθέσεων Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων θα είναι σύντομα διαθέσιμη για το κοινό.

Γ) Αποτελέσματα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΔΡΑΣΗ A1

  • Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που σχετίζονται με τα απόβλητα και προσδιορισμός βασικών παραγόντων/ εμπλεκόμενων και τυχόν βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).
  • Ανάλυση SWOT (Δυνατά & Αδύναμα Σημεία, Ευκαιρίες, Απειλές) σε εθνικό επίπεδο και βάση δεδομένων με τους βασικούς εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους (stakeholders) σε εθνικό επίπεδο (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).

ΔΡΑΣΗ B1

  • Ανάπτυξη προσωρινής Εθνικής Στρατηγικής και σύσταση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).

ΔΡΑΣΗ B2

  • Διαδικασία προμήθειας του Πληροφοριακού Συστήματος και της Εφαρμογής για Κινητά Τηλέφωνα (Ψηφιακή Πλατφόρμα) (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).

ΔΡΑΣΗ B3

  • Ανάπτυξη ενιαίου καταλόγου ελέγχου φύλλου ελέγχου και αξιολόγησης (checklist) για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).
  • Αρχειοθέτηση παλαιότερων υποθέσεων Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).

ΔΡΑΣΗ D1

  • Στρατηγική και Πλάνο Επικοινωνίας (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
  • Ανάπτυξη ιστοσελίδας για το έργο (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
  • Προβολή του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβολή μέσω ενημερωτικών δελτίων (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ). 

ΔΡΑΣΗ D2

  • Ενημερωτικά έντυπα, αφίσες, banner, πίνακες ανακοινώσεων, βίντεο προώθησης μικρής διάρκειας (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).
  • Άρθρα & Δελτία Τύπου (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).

ΔΡΑΣΗ D3

  • Ημερίδες (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).
  • Δικτύωση (ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ).

ΔΡΑΣΗ E3

  • Πλάνο Διαχείρισης Κινδύνων (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ).

ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Ανάπτυξη και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων στην Ελλάδα.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένης Ψηφιακής Πλατφόρμας για τη διαχείριση των υποθέσεων Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων.
  • Διεξαγωγή “έξυπνων” επιθεωρήσεων αποβλήτων με τη χρήση προηγμένων μεθόδων επιθεώρησης.
  • Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το έργο LIFE PROWhIBIT διοργανώνει την πρώτη διαδικτυακή Ημερίδα την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 (10:00-14:15), με θέμα: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο πεδίο της διαχείρισης Αποβλήτων: Χαρακτηριστικά -  Πρακτικές - Νομοθετικό πλαίσιο – Προκλήσεις».
Πρόγραμμα ομιλιών

Εγγραφές