Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Οκτώβριος 2019 - LIFE GAIA Sense

Α) Ταυτότητα έργου

Τίτλος/Κωδικός έργου

Innovative Smart Farming services supporting Circular Economy in Agriculture
LIFE GAIA Sense - LIFE17 ENV/GR/000220

Διάρκεια

01/07/2018 – 30/06/2022

Προϋπολογισμός

2.979.291 euro

Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής:
NEUROPUBLIC ΑΕ Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Εταίροι:

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Confederação Nacional das Cooperativas Agrícolas e do Crédito Agrícola de Portugal CCRL
  • Viña Costeira SCG
  • GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Λασιθίου Κρήτης
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού
Περιοχές υλοποίησης δράσεων
  1. Ελλάδα (Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη)
  2. Πορτογαλία (Alentejo)
  3. Ισπανία (Galicia)
Ιστοσελίδα

http://www.lifegaiasense.eu/

Αρμόδιος επικοινωνίας

Βασίλης Πυργιώτης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων NEUROPUBLIC
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή/Σκοπός

Κύριος στόχος του έργου LIFE GAIA Sense είναι η επίδειξη και διάδοση του gaiasense, μιας καινοτόμου λύσης Ευφυούς Γεωργίας που αποσκοπεί  στη μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων ως ένα αειφόρο μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη μοντέλων κυκλικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα μέσω του έργου θα δημιουργηθούν 18 περιοχές επίδειξης στην Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία που θα αφορούν 9 είδη καλλιεργειών (ελιά, ροδάκινο, βαμβάκι, φιστίκι Αιγίνης, πατάτα, επιτραπέζια τομάτα, βιομηχανική τομάτα, αμύγδαλο και ακτινίδιο) σε ποικίλες εδαφικές και μικροκλιματικές συνθήκες. Μέσω αυτών πρόκειται να παρουσιαστεί μια καινοτόμος μέθοδος, βασισμένη σε υψηλή τεχνολογία, η οποία είναι κατάλληλη για αναπαραγωγή ταυτόχρονα προσιτή και οικονομική για τους αγρότες, είτε ατομικά είτε συλλογικά μέσω των Γεωργικών τους Συνεταιρισμών.

Επιπλέον, το LIFE GAIA Sense στοχεύει στην προώθηση πρακτικών αποδοτικών πρακτικών χρήσης πόρων στις ΜμΕ του γεωργικού τομέα και, ενδεχομένως να συμβάλει στην εφαρμογή ενός «Οδικού Χάρτη» προς μια αποτελεσματική Ευρώπη άποψη χρήσης πόρων. Το έργο αυτό θα παρουσιάσει μια μέθοδο ώστε να μπορεί ο γεωργός να αποφασίζει αν θα χρησιμοποιεί ή θα αποφεύγει τις εισροές (άρδευση, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ.) με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς να διακινδυνεύσει την ετήσια παραγωγή του. Έμφαση δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης πόρων, μέσω της κυκλικής οικονομίας και τα αποτελέσματα θα είναι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, λαμβάνοντας υπόψη την αποδοτικότητα των πόρων στον αγροτικό τομέα.

Β) Καλές πρακτικές

Για τη διάχυση πληροφοριών προς το γενικό κοινό, το έργο LIFE GAIA Sense αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως την ιστοσελίδα του έργου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, newsletters, έντυπο υλικό, συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες και συνέδρια, κλπ., έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διάδοση των μηνυμάτων του έργου. Σε αυτό συμβάλλουν και οι συνέργειες με σχετικά έργα και φορείς, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Μέσα από τα μηνύματά μας ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργητικών πρακτικών, όπως η ελαχιστοποίηση των εισροών, η βελτιστοποιημένη χρήση φυσικών πόρων κλπ.

Βασικό ρόλο στη διάχυση των μηνυμάτων του έργου διαδραματίζουν και οι συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, που μας επιτρέπουν να έχουμε πιο άμεση και στοχευμένη επικοινωνία με αυτούς.

Για παράδειγμα, στις 18 περιοχές των πιλοτικών του έργου έχουν πραγματοποιηθεί ημερήσιες παρουσιάσεις και εκτενείς συζητήσεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους (παραγωγούς, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους κλπ.) με αντικείμενο τη συμβολή της ευφυούς γεωργίας γενικότερα και των δράσεων του έργου LIFE GAIA Sense ειδικότερα, στη μείωση του κόστους παραγωγής και την περιβαλλοντική αειφορία στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

Το έργο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με τα οφέλη της προσέγγισης που προτείνει, καθώς αυτοί δεν είναι πάντοτε εξοικειωμένοι με την έννοια της ευφυούς γεωργίας και τα οφέλη της για τους παραγωγούς, τους γεωργικούς συμβούλους, τους καταναλωτές αλλά και το περιβάλλον.

Βασικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζουν οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φορέων αυτών σε θέματα ευφυούς γεωργίας και ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως προαναφέρθηκε.

Στόχος είναι να γίνουν κατανοητά τα οφέλη της προσέγγισης έτσι ώστε να γίνει ευκολότερη η συμμετοχή των φορέων  αυτών στις δράσεις του έργου.

Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας για το περιβάλλον και να συμβάλλει σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας.

Μέσα από το έργο:

  • οι εμπλεκόμενοι συνεταιρισμοί θα υιοθετήσουν μεθόδους διαχείρισης της παραγωγής τους φιλικών προς το περιβάλλον,
  • οι γεωργικοί σύμβουλοι θα έχουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και
  • οι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα και τις προτάσεις του έργου σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του έργου θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών. 

Γ) Αποτελέσματα

Μέχρι και σήμερα, το έργο έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων:

  • Η υποδομή της τεχνολογικής υποδομής ευφυούς γεωργίας έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο αριθμό των πιλοτικών του έργου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί 43 σταθμοί και έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση αριθμού άλλων σταθμών.
  • Έχουν οριστεί οι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες – στόχοι του έργου για κάθε καλλιέργεια και περιοχή.
  • Έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η υλοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού επιτόπιων καταγραφών και ημερολογίου αγρού αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
  • Έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση επιλεγμένου προσωπικού του κάθε φορέα που συμμετέχει στα πιλοτικά του έργου σε θέματα ευφυούς γεωργίας.
  • Έχει ξεκινήσει η καταγραφή και συλλογή των δεδομένων που απαιτούν οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας του έργου.
  • Έχει ξεκινήσει η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς για τη δημιουργία και βελτιστοποίηση επιστημονικών μοντέλων άρδευσης, φυτοπροστασίας και λίπανσης.
  • Έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης επιστημονικών μοντέλων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική συνεισφορά του έργου

 Μέχρι το τέλος του έργου αναμένεται:

  • Η έκδοση ολοκληρωμένων συμβουλών άρδευσης, φυτοπροστασίας και λίπανσης σε 9 καλλιέργειες και 18 διαφορετικές περιοχές
  • Η μείωση των εκπομπών ρύπων από γεωργικές εργασίες κατά 30%
  • Η μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων κατά 11-25%, μέσα από την αποφυγή περιττών και άκαιρων ψεκασμών
  • Η μείωση της χρήσης αρδευτικού νερού κατά 25%, χάρη στη βελτιστοποίηση του κάθε κύκλου άρδευσης
  • Η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου σε τουλάχιστον 1.000 συνεταιρισμούς και 500.000 παραγωγούς

 Τα αποτελέσματα του έργου έχουν πολλαπλούς αποδέκτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από:

  • Αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και μεμονωμένους αγρότες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τους.
  • Γεωργικούς συμβούλους, οι οποίοι θα ήθελαν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους με τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων της συγκεκριμένης προσέγγισης
  • Επιστήμονες, που θα ήθελαν να εφαρμόσουν στην πράξη τα ερευνητικά τους αποτελέσματα τα οποία σχετίζονται με άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία
  • Φορείς χάραξης πολιτικής σχετικής με τη γεωργία και το περιβάλλον, οι οποίοι ενδιαφέρονται για συστήματα διαχείρισης της παραγωγής φιλικά προς το περιβάλλον

Τα αποτελέσματα του έργου είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του έργου (www.lifegaiasense.eu), ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα του έργου και μέσα από τα social media (Facebook, Twitter και LinkedIn).

Τέλος, στο πλαίσιο των ενεργειών διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, οι εταίροι του έργου θα συμμετάσχουν σε σχετικά συνέδρια και ημερίδες του αγροδιατροφικού τομέα, των οποίων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το έργο και τις δράσεις του.