Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Απρίλιος-Ιούνιος 2022 - LIFE VISIONS

Α) Ταυτότητα έργου


Τίτλος/Κωδικός έργου

Καινοτόμα φωτοκαταλυτικά χρώματα για υγιές περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας

LIFE VISIONS - LIFE19 ENV/GR/000100

Διάρκεια

3 χρόνια (07/09/2020-06/09/2023)

Προϋπολογισμός

1.403.752 € (Ποσοστό συγχρηματοδότησης 54%)

Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής:
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Εταίροι:

  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
  • VITEX Α.Ε.
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • EVOLUTION PROJECTS PLUS
Περιοχές υλοποίησης δράσεων

Το έργο υλοποιείται από ελληνικούς φορείς από Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Ιστοσελίδα

https://lifevisions.gr/

Αρμόδιος επικοινωνίας

Δρ. Θωμάς Μάγγος
Research Director
Head of Atmospheric Chemistry & Innovative Technologies Laboratory (AirTech Lab) www.airtechlab.eu
NCSR "DEMOKRITOS"
Institute of Nuclear & Radiological Sciences & Technology, Energy & Safety
Building 17
15310 Ag. Paraskevi
Athens, Greece
Tel. +30 210 6503716
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή/Σκοπός

Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η παραγωγή μιας καινοτόμου φωτοκαταλυτικής βαφής, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων, ενώ θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Β) Καλές πρακτικές

Ανάπτυξη μεθοδολογίας βελτιστοποίησης φωτοκαταλυτικών κονιαμάτων και μεθοδολογίας ανάμειξής τους σε δομικά υλικά (βαφές) με σκοπό τη βέλτιστη απόδοση τους ως προς την αποδόμηση αέριων ρύπων σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης και δημοσιότητας του έργου D1. Δικτύωση με άλλα έργα και Υλοποίηση Σχεδίου Δημοσιότητας και D2. Δημόσια Ευαισθητοποίηση έχει πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων που καλύπτει ευρύ φάσμα ενημέρωσης των εμπλεκόμενων μερών του έργου για τους στόχους και τα αποτελέσματά του που περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Παραγωγή και διάχυση 2 σετ ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών
  • Παραγωγή και τοποθέτηση αφίσας μεγάλης κλίμακας σε στάση λεωφορείου στην Αθήνα
  • Ενημέρωση του website και των social media του έργου με τις δράσεις και τα αποτελέσματά του
  • Άρθρα και ανακοινώσεις σε τεχνικά περιοδικά και εθνικά/ευρωπαϊκά portals
  • Παραγωγή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σποτ
  • Συμμετοχή του έργου με διαλέξεις και παρουσιάσεις σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας OPEN VISIONS LIFE DAYS
  • Ανάπτυξη μεθοδολογίας εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων.

Χρήση φωτοκαταλυτικών δομικών υλικών με σκοπό την βελτίωση ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων και εξοικονόμησης ενέργειας.
       

Γ) Αποτελέσματα

Στην παρούσα φάση υλοποίησης του έργου έχει πραγματοποιηθεί σύνθεση φωτοκαταλυτικού κονιάματος το οποίο, σε μελέτες εργαστηριακής κλίμακας, παρουσίασε σημαντική δράση ως προς την αποδόμηση αέριων ρύπων, τόσο στο UV όσο και στο ορατό φάσμα. Το παραπάνω κονίαμα επιτυχώς χρησιμοποιήθηκε στην σύνθεση και παραγωγή βαφών (χρωμάτων), τα οποία σε εργαστηριακή κλίμακα, μείωσαν έως 21% αέριους ρύπους στο ορατό φάσμα.

To έργο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης μελετών πραγματικής κλίμακας (κτίρια) με την χρήση των παραπάνω βαφών ώστε να διερευνηθεί η διατήρηση των υψηλών αυτών ποσοστών μείωσης αέριων ρύπων σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα αναπτύσσεται ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), το οποίο θα αποτελέσει ένα υπολογιστικό εργαλείο στα χέρια των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να δύναται να εκτιμήσουν τα οφέλη (βελτίωση ποιότητας αέρα, εξοικονόμηση ενέργειας) της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις εφαρμογές που επιθυμούν να υλοποιήσουν.

Πέντε διαφορετικές ομάδες-στόχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του LIFEVISIONS: i) Δημόσιοι Φορείς και Υπεύθυνοι Διαμόρφωσης Πολιτικής (π.χ. Δήμοι Περιφέρειες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ii) Βιομηχανίες χρωμάτων και δομικών υλικών, εταιρείες κατασκευής κτιρίων και υποδομών, iii) η Ακαδημαϊκή κοινότητα (Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα), iv) άλλα έργα LIFE, v) Τοπική κοινωνία (πολίτες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα), καθώς και η Διεθνής κοινότητα (πολίτες της ΕΕ που επίσης «υποφέρουν» από την υποβαθμισμένη ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων).

Η κύρια δεξαμενή των αποτελεσμάτων του έργου θα είναι ο ιστότοπος LIFEVISIONS, ο οποίος θα διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το τέλος του έργου, παρέχοντας μια πλατφόρμα αναφοράς για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, ερευνητών και τελικών χρηστών. Όλες οι τεχνικές και επιστημονικές εκθέσεις που θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια του έργου θα διατίθενται για λήψη στον ιστότοπο του έργου. Επιπλέον, το DSS θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω του διαδικτύου που θα διατηρεί ο συντονιστής ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων  του έργου θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ακόμη και χρόνια, μετά το τέλος του VISIONS. Αυτό θα εξασφαλίσει διαρκή εκροή πληροφοριών από την κοινοπραξία του έργου.

Οι αμέσως επόμενες δράσεις αφορούν στην ολοκλήρωση: α) της πραγματικής κλίμακας μελέτης της φωτοκαταλυτικής δράσης των χρωμάτων, β) της πλατφόρμας του Συστήματος Υποστήριξης λήψης Αποφάσεων (DSS) και γ) της υπολογιστικής προσομοίωσης της φωτοκαταλυτικής δράσης των VISIONS υλικών.

Επίσης, τα επόμενα βήματα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις δράσεις διάχυσης, αναπαραγωγής και μεταφοράς του έργου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Διοργάνωση ημερίδας επίσκεψης στα πιλοτικά κτίρια
  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια
  • Ολοκλήρωση της διοργάνωσης και του υλικού των εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων
  • Διαδικτυακή εφαρμογή “Smart Building Business Game”
  • Σεμινάρια εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών για τα πλεονεκτήματα και την εφαρμογή του εργαλείου λήψης αποφάσεων DSS του έργου.

  • 1
  • 4
  • 5