Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Μάρτιος 2021 - LIFE CIRCforBIO

Α) Ταυτότητα έργου


Τίτλος/Κωδικός έργου

Σύστημα κυκλικής οικονομίας για τη μετατροπή βιομάζας πολλαπλών πηγών σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας
LIFE CIRCforBIO - LIFE18 CCM/GR/001180

Διάρκεια

1/10/2019-31/05/2023

Προϋπολογισμός

Συνολικός προϋπολογισμός: 2,636,693 €
Χρηματοδότηση από την Ε.Ε.: 1,450,181 €/55.00%

Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Εταίροι:

  • ENVIRECO Συμβουλευτική Α.Ε. (ENVIRECO)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛΠΕ)
  • Δήμος Λαυρεωτικής (ΛΑΥΡΙΟ)
  • Nevis Α.Ε.- Πρότυπες Περιβαλλοντικές Εφαρμογές (NEVIS)
  • Satistica ΕΠΕ (SATISTICA)
  • Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (SEVT)
  • Πανεπιστήμιο Βερόνας (UNIVR)
Περιοχές υλοποίησης δράσεων

Αττική (Ελλάδα), Βένετο (Ιταλία), Νοτιοδυτικό Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ιστοσελίδα

http://circforbio.eu/

Αρμόδιος επικοινωνίας

Μαρία Λοϊζίδου, Συντονίστρια έργου
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Περιγραφή/Σκοπός

Το έργο LIFE CIRCforBIO στοχεύει στην επίτευξη υψηλής εξοικονόμησης αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων από προηγμένα βιοκαύσιμα, καθώς και στην προώθηση της έννοιας της κυκλικής οικονομίας για την αξιοποίηση της βιομάζας.

Ο διττός αυτός σκοπός του έργου πρόκειται να επιτευχθεί μέσω: α) Της υλοποίησης και επίδειξης ενός καινοτόμου συστήματος βιοδιύλισης το οποίο θα παράγει βιοαιθανόλη, χρησιμοποιημένο έλαιο (η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ) και άλλα βιοπροϊόντα, από βιομάζα η οποία προέρχεται από απόβλητα τροφίμων από νοικοκυριά, από απόβλητα επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες, αρτοποιεία) και από γεωργικά υπολείμματα του Λαυρίου, καθώς και από βιομηχανικά απόβλητα τροφίμων (ζυθοποιία-ΕΖΑ ΑΕ, πατατοβιομηχανία-ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ και βιομηχανία χυμών-ΑΣΠΙΣ ΑΕ), β) Της δημιουργίας μίας διαδραστικής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της έννοιας της κυκλικής οικονομίας για τη βιομάζα 2ης γενιάς στην Ελλάδα.

Β) Καλές πρακτικές

Το έργο LIFE CIRCforBIO προβλέπει μία πληθώρα πρακτικών διάχυσης πληροφοριών προς το γενικό κοινό και είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

  • Η ιστοσελίδα του έργου (http://www.circforbio.eu/) και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Linkedin).
  • H εναρκτήρια εκδήλωση, οι ανοιχτές εκδηλώσεις επίδειξης του συστήματος βιοδιύλισης και της διαδραστικής πλατφόρμας, η διοργάνωση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.
  • Ενημερωτικά φυλλάδια, Banners, Πίνακες Ανακοινώσεων, Ενημερωτικά Δελτία, Ένα video του έργου.
  • H συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την αξιοποίηση βιομάζας και την κυκλική οικονομία.
  • Η πραγματοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης τριών σταδίων με στόχο τη συμμετοχή των παραγωγών βιομάζας (κάτοικοι, επιχειρήσεις) του Δήμου Λαυρεωτικής σε πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) το οποίο θα τροφοδοτήσει το καινοτόμο σύστημα βιοδιύλισης.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του έργου αναλαμβάνει τη διασφάλιση της ενεργής συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων καθόλη τη διάρκεια του έργου.

Οι καλές πρακτικές που αναμένονται να προκύψουν από το έργο είναι:

  • Η υλοποίηση και επίδειξη ενός καινοτόμου συστήματος βιοδιύλισης, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ), για την μεγιστοποίηση του οφέλους από την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας (βιοαιθανόλη, χρησιμοποιημένα ελαία για παραγωγή βιοντίζελ, βιοενέργεια, λίπασμα) από απόβλητη και υπολειμματική βιομάζα.
  • Η δημιουργία μιας διαδραστικής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης της έννοιας της κυκλικής οικονομίας για τη βιομάζα 2ης γενιάς στην Ελλάδα.

Γ) Αποτελέσματα

Στους δεκαπέντε μήνες υλοποίησης του έργου έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα του. Ενδεικτικά:
α) Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του συστήματος συλλογής της πρώτης ύλης τροφοδοσίας του συστήματος,
β) Έχουν ολοκληρωθεί τα μηχανολογικά σχέδια των περισσοτέρων από τις μονάδες επεξεργασίας του συστήματος (θερμική προεπεξεργασία, αναερόβια χώνευση, ανάκτηση ελαίου, παραγωγή βιοαιθανόλης),
γ) Έχει ξεκινήσει η δημιουργία της διαδραστικής πλατφόρμας για τη βιομάζα 2ης γενιάς,
δ) Έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παρακολούθησης και αξιολόγησης των δεικτών προόδου του έργου,
ε) Λειτουργούν ιστότοπος και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με θέματα σχετικά με τους στόχους του έργου,
στ) Έχει αποσταλεί το πρώτο σετ ενημερωτικών δελτίων του έργου στους σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς.

Τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις διαφορετικές κατηγορίες των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι οι παραγωγοί βιομάζας (δήμοι και βιομηχανίες τροφίμων), οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι βιομηχανίες ή εταιρείες του τομέα βιομετατροπής απόβλητης βιομάζας (π.χ. βιομηχανία αναερόβιας χώνευσης), οι τελικοί χρήστες των βιοπροϊόντων (π.χ. εταιρείες βιοκαυσίμων και πετρελαίου), η επιστημονική κοινότητα, καθώς και το ευρύ κοινό.

Τα αποτελέσματα του έργου είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του έργου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα του έργου και μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και LinkedIn).

Τα άμεσα επόμενα βήματα του έργου περιλαμβάνουν την εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος βιοδιύλισης στο ΤΠΠΛ, την έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας για τους παραγωγούς βιομάζας στο Δήμο Λαυρεωτικής και στη συνέχεια την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ΔσΠ με την παράλληλη λειτουργία του συστήματος βιοδιύλισης.