Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Μάρτιος 2018 - LIFE AMMOS

Α) Ταυτότητα έργου

Τίτλος/Κωδικός έργου

LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες

LIFE12 INF/GR/000985

Διάρκεια

01.07.2013 -  31.03.2015
Προϋπολογισμός 599.918 €
Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής δικαιούχος: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Συνδικαιούχοι: TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, MARC Α.Ε.

Περιοχή υλοποίησης δράσεων
  1. Παραλίες Φανάρι & Αρωγή – Δήμος Κομοτηνής
  2. Παραλία Επανομής – Δήμος Θερμαϊκού
  3. Παραλία Άη Γιάννης – Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου
  4. Παραλία Λούτσα – Δήμος Πάργας
  5. Παραλία Καλογριά – Δήμος Δυτικής Αχαΐας
  6. Παραλία Βοϊδοκοιλιά – Δήμος Πύλου-Νέστορος
  7. Παραλία Πλύτρα/Παχιά Άμμος – Δήμος Μονεμβασιάς
  8. Παραλία Βάι – Δήμος Σητείας
  9. Παραλία Γεωργιούπολης – Δήμος Αποκορώνου
  10. Παραλίες Τσαμπίκα & Ενυδρείο – Δήμος Ρόδου
  11. Παραλία Καρφάς – Δήμος Χίου
  12. Παραλία Αγ. Ισίδωρος – Δήμος Λέσβου
  13. Παραλία Αγ. Ιωάννης/Μοναστήρι – Δήμος Πάρου
  14. Παραλία Περίσσα – Δήμος Θήρας
  15. Παραλία Σχινιά – Δήμος Μαραθώνα
Ιστοσελίδα

http://www.life-ammos.gr

Αρμόδια επικοινωνίας

Χριστίνα Κονταξή

 

Περιγραφή/Σκοπός

Στόχος του LIFE AMMOS υπήρξε η πρόληψη και ο περιορισμός  των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες. Με δεδομένη την ένταση και έκταση εμφάνισης των συγκεκριμένων απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές, επεδίωξε την αλλαγή συμπεριφοράς του ευρέως κοινού (καπνιστών και μη), όσο και την ανάπτυξη υποδομών και μέσων για την άμβλυνση του φαινομένου. Παράλληλα, και έχοντας ως αιχμή το ζήτημα των απορριμμάτων καπνιστών, το έργο LIFE AMMOS στόχευσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το γενικότερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας που περιέλαβε συνδυασμένη χρήση εργαλείων τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακών μέσων ευαισθητοποίησης.

Β) Καλές πρακτικές

Για τη διάχυση του Έργου χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα, από δημοσιεύσεις και αρθρογραφία σε εφημερίδες μέχρι social media και εφαρμογές σε smartphones. Όλα αυτά τα εργαλεία συνυφάνθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε το impact του έργου να φτάσει σε όλες τις ομάδες στόχος και αυτό αποτέλεσε την καινοτομία άλλα και το μεγάλο στοίχημα του Έργου. Οι επαναλαμβανόμενες μετρήσεις των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες-πιλότους, στη βάση μιας επιστημονικά δομημένης μεθοδολογίας, υπήρξε μια πρακτική που εισέφερε πολύτιμα αποτελέσματα και δεδομένα που δε θα μπορούσαν να είχαν παραχθεί με άλλον τρόπο. Παράλληλα, η αξιοποίηση εφαρμογής σε έξυπνα τηλέφωνα για τη χαρτογράφηση του ρυπαντικού φορτίου των ακτών αποτέλεσε μια καινοτόμο δράση, που συνέδεσε τη δημοτικότητα της σύγχρονης τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει με την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, η υλοποίηση της εκστρατείας  Do It Yourself, στο πλαίσιο του έργου, ενθάρρυνε την αυτενέργεια πολιτών και φορέων μέσα από τη διοργάνωση της δικής τους εθελοντικής δράσης προς την κατεύθυνση της μείωσης των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες και της προστασίας των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών. Στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, όλα τα εργαλεία και μέσα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του LIFE AMMOS, βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις.

Γ) Αποτελέσματα

Στη διάρκειά του, το LIFE AMMOS εφάρμοσε μία σειρά καινοτόμων εργαλείων, που συνέθεσαν, αφενός, μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και, αφετέρου, την καταγραφή και παρακολούθηση, του ρυπαντικού φορτίου των ακτών που συμμετείχαν, σε σχέση με τα απορρίμματα καπνιστών, η οποία επέτρεψε και την αξιολόγηση της επίδρασής του στο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις περιοχές αυτές.

 Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις περιελάμβαναν:

  • Ευρεία χρήση του Διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, YouTube, Google+).
  • Προβολή στα τοπικά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ.
  • Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των αποτσίγαρων στις παραλίες.
  • Λειτουργία και στις 15 παραλίες/ περιοχές υλοποίησης ενημερωτικών περιπτέρων, επανδρωμένων με ειδικά εκπαιδευμένους επόπτες παραλίας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2014.
  • Ανάπτυξη συνεργιών με 155 τοπικούς φορείς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράκτιων επιχειρήσεων, εκπαιδευτικής κοινότητας, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων κ.λπ. στις Τοπικές Συμβουλευτικές Επιτροπές.
  • Διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας με τη μέθοδο των ομαδικών συζητήσεων (focus groups), καθώς και ποσοτικής έρευνας εστιασμένης στους επισκέπτες των 15 παραλιών χρήσει δομημένου ερωτηματολογίου, για την αποτύπωση της συμπεριφοράς των καπνιστών σε ό,τι αφορά την απόρριψη αποτσίγαρων στο περιβάλλον.
  • Διενέργεια συστηματικών μετρήσεων των αποτσίγαρων στις πιλοτικές περιοχές σε 5 δειγματοληπτικές περιόδους σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία καταγραφής.
  • Σχεδιασμό και χρήση της εφαρμογής “Ammos” (App Store & Google Play).
  • Προώθηση παράλληλων εθελοντικών δράσεων μέσω της ειδικής πλατφόρμας Do It Yourself.
  • Ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Πακέτου με τίτλο: “Θαλάσσια απορρίμματα – Το αποτύπωμα των ανθρώπων στις ακτές και τις θάλασσες”.
  • Υλοποίηση ενημερωτικών επισκέψεων σε συνολικά περισσότερους από 5.000 μαθητές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
  • Συμμετοχή σε 8 επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και, επιπλέον, πραγματοποίηση 5 βιωματικών εργαστηρίων, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

 Οι παραπάνω συντονισμένες δράσεις τη θερινή περίοδο 2014, αλλά και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που προηγήθηκαν, φαίνεται ότι συνέβαλαν στη σημαντική και μετρήσιμη μείωση των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες υλοποίησης του Έργου. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών καταγραφών σε 13 από τις 15 παραλίες, σε χρονική περίοδο 1 έτους (Σεπ/Οκτ 2013 – Σεπ/Οκτ 2014), το ρυπαντικό φορτίο φαίνεται να μειώθηκε συνολικά κατά 66.9%, ενώ το ποσοστό μείωσης ανά παραλία κυμαίνεται από 18.5 έως 90.1%.